tiistai 7. syyskuuta 2010

Syksy hiipii sisälle. Sügis hiilib tuppa.

Mistä meidän perheen lapset tietää, että syksy on tulollaan? Siitä, että meillä leivotaan enemmän. Toki, pari viimeistä päivä on mennyt leipäkonetta hyväksikäyttäen. Koneellistamisen tunnettu sivuvaikutus on, että se aiheutta joskus mielipahaa vähentämällä ihmisten työtä, niin kävi meilläkin. Tähän mennessä on neiti nuorimmainen saanut sekoittaa kaikki keksimäni taikinat. Leipäkone kun nyt teki sen hänen puolesta, oli tyttö hieman näreissään. Joten nyt lupasin hänelle, että leivotaan ihan oikeasti, rusinakekseja. Onnessaan tyttö taas sekoitteli jauhoja ja muita aineksia niin että pölypilvi oli kattoon asti. Ja hyvin sekoitettu on puoliksi valmis, vai miten se menikään...
***
Millest meie pere lapsed teavad, et sügis läheneb? Sellest, et meil küpsetatakse rohkem. Tõsi, paar viimast päeva on möödunud rohkem leivamasinat ekspluateerides. Masinate tulek võib aga põhjustada paha tuju inimestes, kelle töö masin ära teeb, nii juhtus ka meiega. Siiani oli pesamuna saanud kokku segada kõik minu taignad. Nüüd, kui leivamasin tegi selle töö tema eest ära, oli tirts selle pärast pisut tige. Seepärast lubasingi temale, et täna küpsetame kohe päriselt, päriselt rosinaküpsiseid. Rõõmsalt tirst siis segas jahu ja muid aineid kokku nii, et tolmupilv oli lae all. Ja hästi segatud on pooleldi valmis, või kuidas...






















Pitkästä aika käytiin taas iltakävelyllä. Ihme kyllä, että kesäisin sellaiset jää jotenkin vähemmälle. Mutta syksyn saapuessa ja iltojen hämärtyessa on taas pakko päästä kävelylenkeille omakotitaloalueille haistelemaan omenoita ja ennen joulua ihastelemaan jouluvaloja...
***
Üle hulga aja käisime jälle õhtusel jalutuskäigul. Kummalisel kombel suviti jäävad sellised käigud vähemale. Aga sügis kui tuleb oma hämarate õhtutega, on kohe vaja minna lonkima eramajade vahele nuusutama õunte lõhna ja enne jõulu nautima jõulutuledest.



***


Ja vielä.
Juttu hs.fi sivuilta. Päihdeäitien ensikotipaikkojen rajusta vähentämisestä. Uskomatonta, että sellaista tehdään ilman, että olisi joku järkevä varasuunnitelma suojella edes jollain tavalla vauvoja omilta vanhemmilta, nyt lähinnä omalta äidiltä.
 Lapsen suojelu pitäisi kylläkin alkaa jo enne hänen syntymää. 
Koulut! Näyttäkää nuorille kouluissa dokumenttejä huumeriippuvaisista vastsyntyneistä joille annetaan morfiinia, että jaksaisisvat.. viekää heitä katsomaan millaisia vammoja saa aikiseksi äidin alkoholismi. Näyttäkää sitä silloin, kun lapset ovat vielä herkässä iässä, vaikka alkaen jopa 9v ja sen jälkeen joka vuosi. Traumaattista lapsille, voisi joku sanoa. Mutta sehän on tarkoituskin. Siinä iässä toiset aloittaa tupakanpolton ja alkoholin maistelun, olisi hyvä että näkisivät myös sen mahdolliset seuraukset. Toimi aikoinaan minun kohdalla, ei varmasti tehnyt mieli sen jälkeen koskea tikullakaan kumpaankaan..

4 kommenttia:

  1. Ihania syksykuvia =)

    Päihdeäideistä: Ajatuksena aivan loistava, allekirjoitan heti adressin tuon puolesta. Siinä vaan on just se traumatisoivapuoli, joka sit meneekin jo lastensuojelunpuolelle.

    VastaaPoista
  2. Voi suloisuus tuota tyttöä <3

    Tulee ihan keksien ja tuoreen leivän tuoksu tänne asti, kun noita kuvia katselee ;)

    Olen kanssasi aivan samaa mieltä tuossa viimeisessä asiassa.. mielestäni nykyään varotaan liikaa lasten traumatisointia. Itselleni teki omat vanhempani niin, enkä osannut sitten oikeastaan pelätä mitään. No, olin melkoisen kiltti tyttö kuitenkin, mutta olisi se kiva tietää millaisia vaikutuksia mikäkin aiheuttaa.. hieno idea!

    VastaaPoista
  3. Oi, kuidas me armastame köndida! Ma pakun, et see vöiks olla meie pere deviisiks - köndima! Lapsed on tavaliselt muidugi vähem vaimustuses, aga me suudame nad alati kuidagi "ära rääkida" :-)
    Meil ei möödu mitte ainsamatki nädalavahetust nii, et kuskil matkamas ei käiks. öhtuti läheks ka suurima hea meelega, aga tempo ei luba...
    Ilusat ja kuldset sügist!

    VastaaPoista
  4. Noista kekseistä tulee ihan mummola mieleen! ♥

    Ja tuo päihdeäiti-idea on kyllä loistava, ehkäpä noin saataisiin nuorten päähän lyötyä ajatus ettei ne huumeet yms. ole hyvästä!

    VastaaPoista