maanantai 20. syyskuuta 2010

Päivä. Päev.

herätys
lapset kouluun                                                                                                                                 
eilisten pyykkien viikkausta (olen laiska - en silitä)
aamupala itselle ja nuorimmaiselle (hänelle jo toinen)
tiskikonen täyttö ja käynnistys
hieman yleistä siivousta
lukuhetki nuorimmaisen kanssa
leipäkone pyörimään
ulkoilua ja valokuvausta
välipala koulusta tuleville
pyykkikone pyörimään
itselle kahvit
nuorimmainen päiväunille
nukahdin itsekin.. :O
ruuanlaittoa
9v tytön luokan vanhempainiltaan (kesti 2h!)
kaupan kautta kotiin
pyykit koneesta kuivausrumpuun
iltarutiinit - iltapalat, hammaspesut yms.
lapset omiin huoneisiin
nuorimmaisen nukuttamista
tietokoneelle

***
ärkamine
lapsed kooli
eilsete pesude kokku lappimist (olen laisk - ei triigi)
hommikusöök endale ja pesamunale (tema sööb juba teist korda)
nõudepesumasina täitmine ja käima panek
pisut üldist koristamist
loeme pesamunaga raamtuid
leivamasin käima
lapsega õue (ja fotokaga..)
koolilastele väike eine
pesumasin käima
endale kohvid
pesamuna lõunauinakule
jäin ise ka magama :O
söögi tegemist
9a tirtsu klassi lastevanemate koosolekule (kestis 2 tundi!)
poe kaudu koju
pesud pesumasinast kuivama
õhtused toimetused, söögid, hammaste pesud jne.
lapsed oma tubadesse
pesamuna magama panek
arvutisse

BORING... !!! 
But some day...  
(actually I have no idea what happens "some day"...)

Nyt lähen ja seison hetken käsillä, jospa aivoni saisivat uutta virtaa..
***
Nüüd lähen ja seisan pisut käte peal, ehk saavad ajud pisut värsket verd...Ai niin, pitää vielä antaa hieman miettimisaihetta. Mainitsin vanhempainillasta, missä kävin. Tyttäreni luokalla on 32 oppilasta ja tänä vuonna he ovat saaneet luokkaan uuden ns. resurssiopettajan oman open lisäksi. Erittäin sympaattinen ja taitava ihminen! Mutta, muuttanut Ruotsista reilu vuosi sitten ja puhuu suomea murtaen ja tekee puhuessaan myös kieliopillisiä virheitä. Luokassa toimitaan aika usein näin, että puolet luokasta on  oman open kanssa ja puolet resurssiopen kanssa, joten aika paljon ovat lapset hänen kanssa tekemisessä.  Minä tykkäisin, että opettajana olisi henkilö joka puhuu suomea virheettömästi. Varsinkin, kuin luokassa on paljon lapsia, joille suomi on ihan oikeasti kakkoskieli (omat ovat enemmän suomenkielisiä..) Olenko kohtuuton? 

10 kommenttia:

 1. Ei meilläkään silitetä. Siinäpä ei muuta kerkiiskään ku pestä pyykkiä ja silittää.

  Meillä kun asutaan alueella, jossa on vähemmän kaksikielisiä, niin voisi olla hyväkin kuulla ei niin hyvää suomea. Tosin ymmärrän kantasi varsin hyvin. Voi olla jos täälläkin olisi kielellisiä ongelmia, niin haluaisin minäkin hyvän suomenkielentaidon omaavan opettajan.

  VastaaPoista
 2. Ääää.. minä en omistanut edes silitysrautaa ennen kuin A toi sellaisen tullessaan. Silityslautaa ei ole vieläkään. Joskus.. EHKÄ.. saatan jotain kauluspaitoja silittää.. tai verhoja. Muuten totean vain inhoavani koko touhua ja jätän sen niille jotka arvostavat rypyttömiä tyynynliinoja. Minä taas olen huomannut niiden rypistyvän enivei yön aikana.. :D

  Jotenkin kaikessa hurjuudessaan kuitenkin ihanankuuloinen päivä.. haluaisin myös enemmän lapsia ja päästä pikkuiseni kanssa päivisin ulos ja touhuta niin että järki lähtee. Pian se on onneksi todellisuutta :) Touhuaminen siis.. ei lisälapset :D Ainakaan vielä :D

  Ymmärrän myös hyvin pointtisi tuosta opettajan kaksikielisyydestä.. etkä ole ollenkaan mielestäni kohtuuton. Silloinhan sitä kieltä oppii kunnolla, kun sitä on opettamassa joku joka sitä oikeasti virheettömästi osaa.
  Tunnustan, että olin pettynyt, kun venäjänopettajamme olikin virolainen.. toisaalta tapauksessani sillä ei ole merkitystä, koska en edes yritä oppia virheetöntä venäjää. Mutta on se jotenkin kurjaa kun jonkin sanan merkitystä kysyy, niin opettaja kaivaa sanakirjan esiin.. :/

  VastaaPoista
 3. No ei kyllä voi laiskuudesta puhua, kun on tuollaisen määrän askareita saanut päivään mahtumaan!

  Meillä silitetään, tingin sitten jostain muuta, mutta nautin silusista puhtaista lakanoista!

  VastaaPoista
 4. Minttu - ei ehtisikään.. multa kyllä löytyy lauta ja rauta juhlatilaisuuksia varten ;)

  Jellona - mä oon varmaan viimeisen 14 vuoden aikana jo touhunut sen järjen pois ;)
  Minua lähinnä harmittaakin se, että pää-aineiden opettaja ei puhuu kunnolla suomea. Se että esim. käsityön tai liikan ope on muukielinen on ihan ok.

  eilen tänään huomenna - minä silitin melkein toisen lapsen syntymään asti suht-koht säännöllisesti, mut nyt kun päivässä pyörii keskimäärin 2 koneellista pyykkiä on tämä tehtävä mahdoton.. jos saisin valita, että silitetyt tai silittämättä, niin valitsisin ensimmäiset :)

  VastaaPoista
 5. No, pesukone pyörii ainakin =)

  Mua ei huolettaisi tuo opettajan korostus, paitsi jos korjaa äidinkielen aineita... opettajat voivat puhua esim. murteella, kaikki eivät suinkaan puhu kirjakieltä, joten onhan sekin erilaista suomea. Tarkoitan, että onko ns. oikeaa tapaa puhua suomea olemassa? En usko, että tuon ikäisiin lapsiin vaikuttaa, ehkä ymmärtävät sen, että suomea puhutaan eri tavalla, eikä se haittaa.

  Tiedän, että suomea opettavat ulkomaalaisille aikuisille myös esim. venäläistaustaiset opettajat. Ja itse olen opettanut tulevia opettajia, jotka ovat muualta Suomeen tulleita. Olisi surku, jos heitä ei hyväksyttäisi kouluihin, vaikka ovat varmasti kasvatustyössä hyviä. Koulunsa käyneet kahdesti, omassa maassa ja muuntokoulutuksen Suomessa.

  VastaaPoista
 6. Tead mis, Eve, tegelikult on argielu kah ilus. Rütm ja kord ja viks ja viik ;-) Kui ma siin edasi-tagasi ringi sahmerdan, töö-kool-kodu, siis on ikka meeletult vaimujöudu vaja, et pea kenasti otsas ja selgena püsiks.
  Ja mötle, kui hea su lastel on! Mida hubasemat tahta, kui koolist sooja koju naaseda. Su lastel on vedanud!

  VastaaPoista
 7. Mari A - ymmärän senkin, että ukomaalisille aikuisille, joilta ei edes missään vaiheessa odotettaa hyvää suomenkielen taitoa opetettaan kieltä oman kieln kautta ja siihen on tietenkin paras just omakielinen opettaja joka osaa sitä opetettavaa kieltä. Ps. heidän luokanopettaja itse puhuu täyttä Oulun murretta ja tosi nopeatempoisesti :)

  Sirja - oh jah, eks ma ju tean seda kõike ise kah.. aga vahel tahaks midagi erilist.. küllap tead isegi!
  Ma olen ju praktiliselt 14 aastat lastega kodus olnud ja küllap hakkab mingi piir vastu tulema..

  VastaaPoista
 8. nyt olen oikein urakoinut tänne kirjoitusvirheitä... :(
  toivottavasti kuitenkin ymmärsitte edes jotain

  VastaaPoista
 9. Eve: huomaathan, että opettajilla kuitenkin on koulutus työhönsä, jossa kasvatuspuoli on ainakin alaluokilla paljon tärkeämpää kuin opetuksellinen sisältö. En oikein usko, että opekoulutukseen pääsee Suomessa kovin huonolla suomella. Opettaahan kouluissa enkkua, ruotsia, saksaa, venäjää yms. suomenkieliset opet, jotka ovat opetelleet kielen koutuksensa kautta ja elämällä ko. kielialueella.

  VastaaPoista
 10. Mari A - kuten jo aikaisemmin sanoin, kaikkien muiden aineiden kohdalla on ihan sama, mitä kieltä opettaja puhuu äidinkielenä ja osaako suomea kunnolla, mutta minun toiveeni olisi, että pääaineita (äidinkieltä, matikkaa, ympäristö-oppia, jopa uskontoa ja elämänkatsomustietoa)opettaisi ala-asteella henkilö, joka puhuu suomea erittäin hyvin. On myös täysin normaali, että vieraita kieliä opettaa suomalainen joka on opetellut sen vieraan kilen joko koulussa tai sillä kielialueella, koska vierasta kieltä ei oletetta osaavan missään vaiheessa yhtä hyvin kuin äidinkieltä.. MUtta eikö se mennyt näin, että ainakin yksi kieli olisi hyvä osata kunnolla, lasteni kohdalla esim. se suomen kieli.. Minä olen huolissani oman lapsen kielellisestä kehityksestä, koska olen huomannut, että se ei ole niin hyvä kuin sen ikäisillä lapsilla pitäisi mielestäni olla. Siihen ei auta se, että puolet koulutunneista hän viettää opettajan kanssa, joka ei puhuu suomea kunnolla. Muiden lasteni kohdalla ei ole sitä ongelma ollut. Ei ole kyllä ollut muunkielisiä opettajiakaan opettamassa pääaineita. Kyseinen opettaja ei käsittääkseni ole ollut suomessa opekoulutuksessa, vaan on tullut vuosi sitten ruotsista, missä on kymmenia vuosia opettajana työskennellyt. Kyllä hän puhuu ihan ymmärrettävästi, mutta paljon huonommin kuin esim. minä ja minä en omalla kieltaidolla kyllä kehtaisi mennä suomenkieltä ja matikkaa opettamaan vaikka kuinka taitava ja koulutettu kasvattja olisinkaan... mielestäni lapset ansaitsevat parempaa

  VastaaPoista