sunnuntai 28. helmikuuta 2010

Vanttuja, käpikuid


Lapasista tulikin pojalle ihan sopivat ja perjantai aamulla Hämeenlinnaan kaveriperheen luo viikonloppua viettämään lähtenyt poika veti tumput iloisesti käteen. Lähtemisen kiireessa sain kuitenkin yhden kuvankin otettu.
***
Kindad saidki pojale just sobiva suurusega. ja reede hommikul nädalavahetuseks Hämeenlinna sõbra juurde minnes tõmbas poiss kindad rõõmsalt kätte. Ühe pildi sain enne minekut siiski napsatud.

 Kun 9v tyttö jäi näin ollen ilman tumppuja, ei ollut vaikea keksiä, että mitä tekisin viikko sitten ostamasta sinisesta Novitan Huopanen langasta. Lisää tumppuja tietenkin. Novitan nettisivuilta löytyi ihan vartenotettava ohje
***
Ja kuna 9a tütretirts jäi nüüd ilma uute kinnasteta, siis polnud raske mõelda, et mida teha nädal tagasi ostetud Novita Huopanen lõngast. Eks ikka käpikud. Ja  Novita koduleheküljelt leidsin kinnaste tegemiseks õpetuse


Kyllä porukat vähän ihmetteli jätti-lapasia. Ja asiaan perehtymättömälle miehelleni lapset vakavissa kertoivat, että äiti tais jättää vähän liikaa kasvunvaraa.. Tavallisella ohuella villalangalla ompelin tumppujen päälle valkoiset tähtöset. Kuvassa tumput ennen pyykkikoneeseen menoa.
***
Koduvägi vaatas alguses pisut imestades hiigelsuuri kindaid. Ja kui mees esimest korda kindaid nägi, seletasid lapsed tõsiselt, et ema on seekord vist liiga palju kasvamise ruumi jätnud.. Kinnaste peale õmblesin tavalise õhukese villase lõngaga valged tähekesed. Pildil labakud enne pesumasinasse minekut.


Näistä tennispalloista ei kyllä tumppuja tulee, oli ensimmäinen ajatus, kun vihdoin löysin vanupallerot muun pyykin joukosta. Oli aika surkea näky. Mutta ensimmäisen säikähdyksen jälkeen aloin vaan palleroita ohjeen mukaan venyttelemaan ja kuosittelemaan
***
Nendest tennisepallidest küll enam kuidagi kindaid ei saa, oli esimene mõte, kui lõpuks muu pesu hulgast vildipallid üles leidsin. Aga peale esimest ehmatust hakkasin õpetuse järgi jõu ja nõuga kindaid venitama ja neile kuju andma


Ja tässä tulos. Varsi hieman lyhyt, mutta se oli alunperin tarkoituskin. Tuntui vaan heti, ettei tumput sellaisinaan voi oikein kädessä pysyä, varsinkaan lapsen kädessä
***
Ja sellised neist siis tulid. Vars natuke lühike, aga see oligi mu algne plaan. Sest õpetust lugedes (kinnaste pilti vaadates) tuli selline tunne, et kindad sellisena hästi käes ei püsi, eriti veel lapse käes


Joten seuraavaksi neulosin tumpuille resorit samaisesta villalangasta, mistä olin ommellut tähtösetkin. Ja sitten parsin ne kiinni tumppujen sisäpuolelle sopivalle korkeudelle. Ja nyt oli ihan  hyviä. Ei tippunut kädestä ja tuntuivat tosi lämpöiseltä.  Huomenna pääsevät ulos! Mielestäni tumpuista tuli kuitenkin liian paksut ja jäykät. Se saattaa johtua siitä, että käytin puikkoja nro 7, eikä nro 8 kuten ohjeessa suositeltiin. Seuraavat, 7v tytölle, teen sitten isommilla puikoilla... (punainen lankakin tahtoo jo kuvaan)
***
Niisiis järgmiseks kudusin kinnastele soonikud samast villasest lõngast, millest olin õmmelnud ka tähekesed. Siis õmblesin need sissepoole õigele kõrgusele kinni. Ja nüüd olid päris kobedad. Ei kukkunud käest ära ja tundusid olevat vägagi soojad. Homme pääsevad õue! Minu meelest labakutest tulid siiski liiga paksud ja jäigad. Tingitud ilmselt sellest, et kasutasin vardaid nr 7 ja mitte nr 8 nagu õpetuses soovitati. Järgmised, 7a tirtsule, teen paksumate varrastega...  (punane lõng tahabki juba pildile)


PS. Huovutettu pinta on kyllä tosi kivan näköinen
***
PS. Vanutatud pind näeb küll väga vahva väljaTästäpä tulikin aika sininen postitus, tuleeko seuraavasta vadelma-punainen?
***
Seekord tuli väga sinine jutt, kas järgmine on punane?

3 kommenttia:

 1. Kivat tumput! Itse olen tehnyt yhdet huopatumput ja resorin jo kutomisvaiheessa, toimii. Itse tein tumput ihan hahtuvasta ja niistä tulee mielestäni mukavan ohuet ja taipuisat, makuasia tietenkin. =)

  VastaaPoista
 2. jaahas...nyt mun pitää kyllä kokeilla tehdä se resori sitten heti. Käytettävä kai jotain muuta lankaa kuin villaista, ettei se resori huopuu samalla.. Uskoisin, että jäykkyys-ongelma poistuu, kunhan käyn kaupasta hakemassa paksummat puikot :)

  VastaaPoista
 3. "Äiti jättää vähän kasvuvaraa" :))))

  Kauniit tuli lapasista, sininen ja valkoinen on aina kaunis väriyhdistelmä.

  VastaaPoista