keskiviikko 10. helmikuuta 2010

Resepti, Retsept


Tässä hieman myöhästynyt Runebergin torttujen maidoton ja munaton resepti:
4dl jauhoja
2,5 dl sokeria
1 dl mantelijauhetta
1dl korppujauhetta tai keksinmurusia
 (esim. digestive keksit maidottomia/munattomia)
0,5 dl mantelirouhetta (en käyttänyt, kun en tykkää)
2 tl vaniljasokeria
1 tl soodaa
1 tl leivinjauhetta 
Maun mukaan halutessaan mausteita
 (esim ripaus kardemummaa, kanelia)
1,75 - 2 dl juoksevaa margariinia (tai sinistä Keijua sulatettuna)
2,5 dl soijajogurttia
1,5 dl appelsiinimarmelaadia
 (muutkin hapahkot marmelaadit käy, itse käytin porkkanahilloa)
2spl rommia tai konjakkia
 (minulta ei löytynyt, käytin Rommi-aromia 1spl - tuoksu hyvä, maku olematon)

Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisä nestemäiset, sekoita reippaasti ja paista sopivissa muoteissa/vuuissa 180- 200 asteisessa uunissa noin 20 min. Vattumarmelaadin nokaren voi sujauttaa torttuun jo siinä vaiheessa kun ne odottaa vuuissa uuniin menoa, tai mun tavalla - kaiverra kypsiin torttuihin sopiva (ISO) reikä ja täyta se marmelaadilla, poiskaiverrettu aines häviä ainakin meillä alta aikayksikön.... Ja sitten vaan sokerikuorrutusta ympärille ja herkuttelemaan!
***
Pisut hiljaks jäänud Runebergi kookide retsept ilma muna ja piimata,
4 dl jahu,    2,5 dl suhkrut,   1dl mandlijahu (jahvatatud mandleid),   1dl riivsaia või purustatud küpsiseid (selliseid kus pole muna ega piima),   0,5 dl purustatud mandleid (mina ei kasutanud),   2 tl vaniljesuhkrut,   1tl soodat,   1 tl küpsetuspulbrit,  soovikorral näpuotsaga kardemoni, kaneeli,    1,75-2 dl sulatatud margariini (ilma piimata, nt sinine Keiju),   2,5 dl soija jogurtit, 1,5 dl apelsiinimarmelaadi (sobib ka muu hapukam  hele purgi marmelaad/moos, nt aprikoos, õun, ise panin pooled apelsiinimarmelaadi ja pooled porgandimoosi ), 2spl rummi või konjakit (mul polnud, panin Rummi-aroomi, lõhna sain, maitset ei..) 

Sega kuivad ained omavahel ja pane vedelamad hulka. Sega reipasti ja küpseta kas muffini-vormides või sellistes spetsiaalsetes vormikestes 180-200 kraadi juures umbes 20 min. Vaarika moosi võib taigna sisse sorgata juba siis kui see alles vormides ahju minekut ootab, või minu moodi, nii, et valmis koogikestessa uuristad sobivad (SUURED) augud ja täidad need moosiga. Siis veel suhkruvõõp moosiaugu ümber ja maiustama!
***
Ylä kuvassa näkyy myös marmelaadikarkkien kokeilun tulokset, mutta kun en saanut näistä yhtä hyviä kuin viimeksi, niin en reseptia anna, vaati vielä yhden kokeilun, että tiedän, missä tällä kerta meni pieleen.
Vaikka, toisaalta, alhaalla olevan kuvan perusteella voisi arvata, että näistä tuli maailman parhaat karkit...
***
Üleval pildil on näha ka minu marmelaadikommide tegemise katsetuse tulemused. Aga, et neist ei tulnud nii head kui viimati tehes, siis retsepti veel ei anna, pean proovima uuesti ja vaatama, mida seekord valesti tegin... Kuigi, taas, all oleva pildi järgi võiks arvata, et neist tulid maailma parimad kommid...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti