tiistai 31. elokuuta 2010

Nyt kaipaan mielipiteitä! Ootan arvamusi!

 Ysillä opiskeleva esikoinen on lähdössä leirikouluun. Tänään oli koulussa vanhempain ilta, missä asiaa käsiteltiin.  Kiva paikka, kiva ohjelma, mukavat opet, 37 lasta. Lopuksi kerrottiin tupakoinnista. Että jotkut oppilaat tupakoivat. Toisilla vanhemmat tietävät asiasta, toisilla ei. Että leirikoulua ei voi laskea kokonaan kouluajaks (vaikka vakuutus on voimassa koko leirin ajalta..) niin oppilailla on myös ns, vapaa aikaa, jolloin koulun tupakointikielto on kyseenalainen. Joten, sitä varten on kyselylomakkeessa kohta, mihin merkataan, että saako lapsi polttaa leirikoulussa vai ei ja siiheen vielä vanhemman allekirjoitus. Opettajien mielestä tupakka-riippuvaisuus ei saa olla este leirikouluun tulemiselle.   Onko se teidän mielestä oikein, että osa lapsista saavat leirikoulussa polttaa, jos vanhempi on antanut luvan? Annetaanko kohta toisille lupaa juoda viinaa ja toisille lupaa käyttää huumeita, jos vanhemmat vaan sallii ja riipuvuus on jo kehittynyt?  Tietenkin jos nyt sen takia jäisi pois leirikoulusta voisi jo mahdollisesti huonossa jamassa oleva kaveri syrjäytyä yms. Olen kuullut, että nikotiini riippuvuutta voisi "hoitaa" nikotiini purukumilla. Olisiko parempi vaihtoehto, että  otettaisi sellaisia  leirin ajaksi käyttöön? Purkkapussi opelle ja ne, joilla on vanhempien lupa, käyvät "vapaa-aikana" pyytämässä opettajalta päivän nikotiiniannoksen? Mitä mieltä muut ootte?  Eli itse olen sitä mieltä, että leirikoulujen pitäisi olla täysin päihteettömiä... Mutta koetan nyt miettiä kaikkien kannalta fiksua ratkaisua, koska poikani on nyt seiskalla ja ysin leirikouluasioita aletaan suunnittelemaan  seuraavassa vanhemp.illassa ja olisi hyvä ottaa sellaiset asiat esille heti alkuun, niin ei tulisi lopussa yllätyksiä kenellekään.

Ps. samassa tilaisuudessa käsiteltiin myös kysymystä, että pitäisikö sen ikäisiltä lapsilta kerätä aina yöksi kännykkä pois... Eli vaikutelma hieman sellainen, että tupakointiin ovat riittävän vanhoja, mutta fiksuun kännykän käyttöön eivät...

Lisäys 01.09  : Omat lapseni eivät (ainakaan vielä) polta, joten heistä en siinä mielessä ole huolissani ja minun kieltävä vastaus ei estä luvan saanneita lapsia polttamasta. 

Tässä kuvassa saatta olla jopa useampi urheilu-riippuvainen..

Jutt selline. Minu 9 klassis käiv tütar läheb kooliga nädalaks ajaks laagrisse. Nende klass + üks paralleelklass. Tore koht laagri jaoks, tore programm, vahvad õpetajad ja 37 last. Täna lastevanemate koosolekul käidi siis laagri asju läbi. Lõpuks õpetaja ütles, et kuna mõned õpilased suitsetavad ja kogu laagri aega ei või lugeda kooliajaks ( kooli kindlustus on küll jõus kogu laagri ajal 24/7) ja seega õpilastel on ka nö. vaba aega, mil kooliajal kehtiva suitsetamise keeluga on pisut nii ja naa. Seetõttu on nüüd vanematele täitmiseks antavas blanketis ka selline koht, kuhu tuleb märkida, kas laps saab laagris suitsetada või ei saa ja sinna veel eraldi alla lapsevanema allkiri. Õpetajate meelest tubaka-sõltuvus ei peaks olema põhjus laagrisse mitte tulla. Kas varsti on nii, et kui mõned vanemad annavad loa,  siis need loa saanud lapsed joovad viina ja nuusutavad narkootikume ka seal  klassi laagri-reisil ? Muidugi võib ju olla nii, et kui suitsetamise pärast last kaasa ei võeta, siis ta jääb sürja ja tunneb ennast halvasti ja seda me ilmselt ka ei taha. Aga äkki oleks sõltlaste kohal lahendusels nikotiininätsud!? Õpetajal oleks nätsukott taskus ja kui "vaba-aeg" saabub võib laps käia küsimas õpetajalt oma  nikotiini päevaportsu? Mis teie arvate? Ise olen arvamusel, et sellised kooli korraldatud laagrid 14-15 aastastele lastele peaks olema täiesti suitsu- ja alkovabad.. Proovin nüüd sellest hoolimata leida kõikidele sobiva mõistliku variandi... Seda sellepärast, et poeg on mul nüüd seitsmendas klassis ja nende üheksanda klassi laagri korraldamine algab juba järgmisel lastevanemate koosolekul ja oleks tore kui sellised asjad kohe alguses esile tuuakse, et hiljem kellelegi üllatusi ei tuleks.

Ps. Samal koosolekul arutleti täna ka selle üle, et kas peaks laagris lastelt ööseks mobiiltelefonid ära korjama.  Umbes nii, et suitsetamiseks on lapsed piisavalt vanad, mõistlikult moblaga ümberkäimiseks aga mitte..

Üleval oleval pildil võib olla juba päris mitu  spordi-sõltlast..

12 kommenttia:

 1. Tää on vaikea vastaus.Itse olen sitä mieltä että ehdottomasti ei(en myöskään itse polta tupakkaa),mutta tiedän myös vanhempia jotka antavat lapsen polttaa kotona koska itsekkin polttavat.Ja lapset tekevät sen sitten salaa,antoi lupaa tai ei.

  Itsekkin kamppailen juuri teinini kanssa,kun tykkäisi "mennä kavereille yöksi joka vkonloppu".Juuri pari viikkoa sitten tapahtui eräs kohtaus jossa kasa nuoria jäi kiinni ryyppäämisestä,ja niistä tehtiin lastensuojeluilmoitus.Tyttäreni oli samassa asunnossa mutta ei jäänyt odottamaan poliisien saapumista(ambulanssi oli jo paikalla kun eräs nuori oli viilellyt itseään ja tarvitsi tikkausapua)luojan kiitos.Kauhulla jään odottamaan koska joudun ekan kerran sossun kuultavaksi tälläisestä asiasta...

  No joo,nyt poikkesin hieman aiheesta,mutta pidä omasta mielipiteestäs tiukasti kiinni.Tää on mun neuvo.Ei kaikkea tarvi hyväksyä ja eiköhän meidän vanhempien kuulu ohjata lasta oikeille elämänraiteille,tykkäs ne siitä tai ei.

  VastaaPoista
 2. Poltin itse teininä, silloin tosin tupakan oston rajakin oli matalampi. Mielestäni lupaa ei pitäisi antaa, eihän sitä tupakkaa saa edes laillisesti ostaa alle 18 vuotiaana. Ei kai vanhemmat kuitenkaan pysty lakeja lupalapulla kumoamaan.

  VastaaPoista
 3. Kuulostaa jotenkin ihan naurettavalta koko asia! Miten ihmeessä tähän on edes päästy.. Vaikken itse ole kuin 27-vuotias, niin sen verran vanhanaikainen olen kuitenkin kasvatusajatuksissani, että yksinkertaisesti haluan vain kieltää minkään sorttisten päihteiden käytön. Tiedän, että lapsi varmaan polttelee joka tapauksessa jos niin on päättänyt, mutta minun luvallani hän ei sitä tee. Mielestäni sinun ei pidä lupaa antaa jos se ei tunnu sinusta oikealta..

  Kiitos muuten kun vastasit tunnustukseen <3 :)
  Satiaisjuttu oli aika loistava :D

  VastaaPoista
 4. Niuks, niuks, niuks...allkiri? spetsiaalsele ankeedile? Ja edasi mis? öpsid luusivad pöösaste taga ja kui suitsetajale peale satuvad, küsivad "dokumenti" - ha-ha-haaaaaa
  Miks mulle tundub, et varem oli kuidagi loomulikum ja tervem see elu. (kas hakkan vanaks jääma?)
  Milleks üldse sellisest asjast kisa-kära teha??? Milleks? Vanasti ju kah tossati. Kes kuuri taga, kes koolihoovi tagumises nurgas. ALATI on olnud neid, kes vaikselt tossand. Las olla loomingulised ja otsigu oma tossu peidukad!
  Noored on alati hukas olnud ;-)

  VastaaPoista
 5. Koska tupakkaa ei saa polttaa alle 18 vuotiaana lain mukaan, ei koulun pitäisi tuommoista edes kysyä.
  Kaikki kuitenkin tietää että moni ysiluokkalainen polttaa, salassa kuitenkin suurin osa niin miksei tuolla leirilläkin sitten saisi tupakoida salaa...

  VastaaPoista
 6. Samaa mieltä kuin MrsA: Ei tietenkään koulussa saa polttaa, koska alle 18-vuotias ei saa ostaa röökiä.

  Mutta käytännössä moni polttaa koulussakin. Ja 'salaa' ja opettajat ratsaavat tupakkapaikan ja tupakoitsijat istuvat jälki-istunnossa tupakoinnit.

  Leirikoulussa tietenkään ei voi vaatia, että opettajat kyttäisivät tupakointia koko ajan. Tai voi vaatia, mutta se vain on mahdotonta toteuttaa.

  Koulussakin on älytöntä, että oppilaat ei saa koulussa polttaa ja kotona taas saavat. Siis älytöntä se, että kotona sallitaan polttaminen. Toisaalta toiset ostaa lapsilleen alkoholia jne.

  Valitettavasti maailma ei toimi ihan niin hyvin kuin pitäisi ja mitä laki ja säännöt sanovat. Sitä voi vaan paheksua, sanoa oman mielipiteensä, mutta muutos on mahdoton, tai ainakin erittäin hidas... Nythän meillä esim. koulussa ei saa opettajatkaan polttaa työajalla. Että aika älytön juttu yksi tupakan polttaminen on =)

  Nimim. muutin asunnostani ketjupolttajien takia, koska polttajia vastaan on turha alkaa sotia - tai se sotiminen ei tuota tulosta ennen kuin itse saa jatkuvan yskän...

  VastaaPoista
 7. Ps. ja ettei saisi sellaista kuvaa, etten tee asioille mitään, niin taistelin pari vuotta ennen kuin luovutin, naapureiden kanssa.

  Ja välkkävalvojana olin erittäin tehokas narauttaja...

  VastaaPoista
 8. Samoilla linjoilla muidenkin kanssa, laki sanoo että alle 18 vuotiaalle ei saa tupakkaa myydä, joten miksi sen käyttö kuitenkin pitäisi sallia 15-16 vuotiaiden keskuudessa? Poikani oli reilu vuosi sitten rippileirillä ja siellä oli tupakka ja alkoholi kielletty ja yhdeltä pojalta tupakat oli kuulemma takavarikoitukin leirin alussa.

  Itse olen oman teini-ikäistäni ja hänen kavereita seuratessa huomannut että tupakoinnin suhteen nykynuoret ovat ehkä fiksumpia mitä oman aikani nuoret. Silloin aikanaan nuoret tupakoivat paljon enemmän mitä nykyisin. Tiedän poikani kavereita n. parisenkymmentä ja vain kaksi heistä polttaa tupakkaa. Toinen heistä on aloittanut jo ala-asteella ja on kuulemma koittanut nyt lopettaa koko tupakoinnin :)

  VastaaPoista
 9. Sori kun mä häiriköin täällä jatkivasti, mutta aiheeseen liittyen =)

  http://www.hs.fi/talous/artikkeli/Kielikurssin+alkoholikielto+vei+mustalle+listalle/1135259815207

  VastaaPoista
 10. Hei! Kiitos kaikille tosi paljon mielipideistä! Tämä mamma tuntee nyt olevansa hieman vahvemmalla pohjalla ja paremmin henkisesti valmistautunut ottamaan asian esille vanhempainillassa muutaman viikon päästä! Kerron sitten, miten meni...
  Tänään kuulin ,että Kreikassa astuu voimaan laki joka kieltää tupakoinnin julkisilla paikoilla sakon (50-500€) uhalla.. ( Tästä voisi kyllä vääntää vitsiäkin, että näinkö Kreikka meinaa raha-ongelmista selvitä..), jään mielenkiinnolla odottamaan mitä siitä seuraa..

  Mari A - Kiitos linkista! Ja kiva kun "häriköit" :)Taidan valita lapsille kyseisen mustalle listalle joutunut kielikurssien järjestäjän, kun tulee joskus ajankohtaiseksi :)

  VastaaPoista
 11. Piti vielä kertoa, että tänään aamulla kyselin pojalta, että milta hänesta sellainen asia kuullostaa, että jotkut kaverit saisivat leirikoulussa poltaa tupakkaa, jos heidän vanhemmat ovat antaneet siihen luvan? Ihan tyhmä, sanoi poika, ei siellä saisi polttaa! Lakikin kiletää sen! Eli on tällä mammalla pojankin tuki :)

  VastaaPoista
 12. Aivan ihana kuulla, että poikasi oli tuota mieltä <3

  Marikan kommentin jälkeen jäin miettimään, että niinhän se asia taitaa olla.. nuoret ovat nykyään fiksumpia. Ja tupakanpoltto on tainnut muutenkin kokea hienoisen inflaation. Onneksi.

  VastaaPoista