keskiviikko 4. elokuuta 2010

Tiukkaa tekstiä...

Välillä ihmetyttää. Esim. eilen. Kännykkäni soi, ruudussa näkyi vieras suomalainen numero, vastasin etunimelläni. Soittaja tervehtii minua iloisesti selvällä viron kielellä ja sanoi oman etunimeensä, tervehdin takaisin ja mietin, että onko se joku tuttu menneisyydestä, joka on ottanut yhteyttä. Ei. Soittaja sanoi olevansa Suomen Energiasta ja kysyi että haluaisinko tarkastuttaa sähkölaskuni. Ja ihan selvällä viron kielellä. Sanoin kohteliaasti viroksi, että ei kiitos, hoidamme nämä asiat itse tarpeen vaatiessa netissä. No, joku voisi luulla, että iloinenhan minun pitäisi siitä olla kun äidinkielelläni palveluja tarjotaan. Se vaan ei oo niin yksinkertaista. Ei pelkästään sen takia, että äidinkieli alkaa olla jo hieman ruosteessa, vaan se on jotenkin väärin. Jos minä virolaisena olen muuttanut tänne Suomeen, niin minä en oleta, että saan täällä palveluita viroksi, vaan ensimmäinen oletus on se, että pärjätäkseen minun on opittava kommunikoimaan paikallisella kielellä. Eilisen kaltainen tapahtuma/tilanne saattaa murentaa  joidenkin maahanmuutajien ensimmäistä oletusta ja ehkä korostetusti jopa yllyttää vaatimaan samanlaista palvelua muualtakin. Mielestäni suomalaisten ei ole tarpeen sellaiseen lähteä. Olen monessa asiassa samaa mieltä perussuomalaisten kanssa ja esim. maahanmuuttopolitiikka on mielestäni täällä aivan liian löysä. Minusta on väärin, että koulutuntien (esim. käsityötunnit) aikana luokka ei voi kuunnella taustamuusiikkia, koska luokassa sattuu olemaan yksi oppilas jonka uskonto kieltää musiikin kuuntelemisen. Kevätjuhlista suvivirren poisjättäminen maahanmuuttajien takia on jotain aivan käsitämätöntä! Omia perinteitä ei tartte maahanmuuttajien takia muutta. Minun mielestä ei ole myös Suomen valtion asia opettaa koulussa muita uskontoja kuin omaa virallista uskontoa. Eikä edes maahanmuutajien lasten äidinkielen ylläpitotunnit (joista minunkin lapset ovat nauttineet) pitäisi olla Suomen valtion vastuulla.  Ja jos vielä joidenkin ns. sotaa karkuun lähteneiden asenne on se, että Suomi on paska maa ja ettei heidän kotimaassa ole mitään sotia, niin jossakin on joku juttu mennyt vikaan.... Ehkä suomalaisten pitäisi vähän tiukemmin pitää kiinni omista arvoista ja vaatia tänne tulevilta tietynlaista lojaaliutta ja sopeutumista, monet kun ovat kuitenkin tulleet tänne jäädäkseen. Nyt pitää lopettaa, saatan palata aiheeseen joku toinenkin kerta... 
Ps. en kuulu kirkkoon, kaikki lapseni käyvät uskonnon tunneilla, oma henkilökohtaista  maailmankatsomusta jaan heille kotona. En ole myöskään hakenut suomen kansalaisuutta. Suomessa vuoden1994 syyskuusta.


Kyllä kahvit voi tarjota kaikille, se ei tarkoita, että kaikki saisivat jäädä asumaan...

Olenko nationalisti... jos sitten vaan olen...


10 kommenttia:

 1. Tämä oli todella mielenkiintoinen teksti. Lisäksi todella yllättävä, koska olet kuitenkin virolainen. Mutta tämä siis yllätti positiivisesti, miten haluaisit suomalaisten pitävän paremmin puoliaan.

  Tuli mieleeni eräs juttu meiltä töistä.. meille tuli asiakkaita projektiin liittyen käymään Saudi-Arabiasta ja minä toimin projektissa varaprojektipäällikkönä. Se ei kuitenkaan onnistunut enää siinä vaiheessa kun he saivat tietää minun olevan nainen. Asiaa ei siis mitenkään pimitetty, emme vain kiinnittäneet siihen mitään huomiota. No tämän jälkeen minä tein kyllä samat työt kuin aikaisemminkin, mutta joku muu otti kunnian siitä.. en saanut "näkyä". En saanut edes käydä samassa paikassa jossa he olivat.
  Ei siis maassa maan tavalla.. vaan vieraiden tavalla. Siis juuri sitä mistä puhuit.
  Rehellisyyden nimissä täytyy myöntää, etten edes välittänyt. Moni nainen meillä töissä kiehui puolestani ja kyllä se minuakin pattiin otti. Mutta vain siksi, etten saanut kunniaa tekemästäni työstä. Muuten tuo asia ei haitannut minua ollenkaan. Ehkä olen vain suomalaisena tottunut jo siihen, että me tehdään kuten muut tahtoo :)
  Ihmettelen kyllä tätä asiaa, että miksi näin on, mutta en sen kummemmin jaksa välittää.. tuleepahan opittua paremmin muista kulttuureista. :D
  Mutta tuon puhelun suhteen olen kanssasi samaa mieltä.. tuollainen tarjottu palvelu houkuttelee maahanmuuttajia vaatimaan samaa muuallakin.

  VastaaPoista
 2. Kirjoititpa hyvin, Eve, ja täyttä asiaa.

  VastaaPoista
 3. Enpä ole koskaan ennen kuullut, että oikein eri kielillä tarjotaan palveluita kotiin soittamalla?
  Minustakin Kevätvirren pois jättäminen tai joulujuhlien sensurointi on surullista :-(

  VastaaPoista
 4. Jellona - joissakin asioissa ymmärrän, että toimitaan myös vieraiden ehdoilla, eri asia jos vieraat aikoo jäädä pysyvästi ja odotavat, että silloinkin toimitaan heidän ehdoillaan..

  Villiviini - kiitti, joskus jotkut asiat on vaan sanottava ulos..

  Jassu - tämä oli jo kolmas kerta, toki ilmiö on varsin uusi, muistaakseni lehtiäkin on kerran yritetty myydä viroksi. Ymmärtäisin vielä sen, että puhelun alussa kysyttäisin, että olisiko helpompaa asioida asiakkaan äidinkielellään, mutta suora äidinkielisen palvelun tarjoaminen menee jotenkin yli..

  VastaaPoista
 5. Upeasti kirjoitit ja hattua nostan sinulle maahanmuuttajana. Itsekin ajattelin noin, asuessani Saksassa. Maassa on elettävä maan tavalla, eikä toiste päin :) Ihanaa, että asut kotimaassamme!!

  VastaaPoista
 6. Olipa mukava lukea tämänkaltainen teksti.

  Joskus olen miettinyt samaa, että miksi suomalainen on valmis vääntyään vaikka kippuralle miellyttääkseen kaikkia ja yltiö mukasuvaitsevaisuudessaan menee hulluuksiin. Emmehän mekään halua, että jos muutamme ulkomaille se on ihan kuin Suomessa asuisi, van tutkailemme eroavaisuuksiä ja saamme niistä monet naurutkin!

  VastaaPoista
 7. :-) oehhh, eveke, nüüd lõid küll haamriga naelapea otsa ja kohe pauguga. Aga kui ma kõike hinge pealt ära tahaks rääkida, mis mul Shveitsis elades mõttes on, no siis "läheb issanda päike enne looja..." kui mina oma lugulauluga ühele poole saan.
  Aga jutuga olen nõus ja õnneks on sarnase mõtteviisiga inimesi veel piisavalt palju. PS - Shveitsis ei saa paljudest sarnastest valupunktidest enam rääkida, sest see on kellegi diskrimineerimine...

  VastaaPoista
 8. Helena - :) Kiitos

  eilen tänään huomenna - niin, olisi tosi tylsää jos kaikkialla olisi samanlaista :)

  sirja - tuttav tunne... eks siin kiputaksi ka tihti märk otsa lööma neile soomlastele, kes asjast rääkida söandavad.. mul välismaalasena ehk pisut lihtsam. Tegelt ei olegi ju küsimus rassismist vaid inimlikkusest, eetilisusest, moraalist ja maa/kultuuri traditsioonidest.

  VastaaPoista
 9. Löysin kivan blogisi Jassun blogin kautta ja jään lukemaan sitä mielenkiinnolla.

  Olen samaa mieltä, että useilla suomalaisilla on ongelmallinen suhtautuminen ulkomaalaisiin: joko ovat ennakkoluulojensa hukuttamia tai sitten pelkäävät rasistiksi leimaantumista.

  Koulujen suhteen luulen kuitenkin, että on myös ihan suomalaisia ryhmiä, jotka vaativat uskonnonopetuksen lakkauttamista tai muuttamista ja Suvivirren lopettamista. Vaikka itse olen kovasti luterilaisen kasvatuksen saanut ja koulussa oppinut Raamatun ja sen kertomukset, minusta olisi taas kamalan epätasa-arvoista, että minun lapseni oppisivat koulussa vain minun kulttuurini ja uskontoni. Muiden oppiaineiden suhteen koulu onkin aika tasa-arvoinen (esim. kyseenalaistaa historiankirjoituksen), mutta uskonnon opetus perustuu siihen, että luterilainen uskonto on se oikea tapa uskoa. Mielestäni olisi parempi kertoa tasapuolisesti kaikista uskonnoista - ihan kaikille, sekä suomalaisille että maahanmuuttajataustaisille. Ehkä se jotenkin myös auttaisi ymmärtämään toisia.

  Tuo kieliasia on monimuotoinen asia. Kielen oppiminen on ykköasia toiseen maahan muuttaessa. On vain niin, että oman äidinkielen oppiminen edesauttaa sitä toisen kielen oppimista. Tähän perustuu myös Suomen koululaitoksen oman äidinkielen opiskelun tarjoaminen. Eri asia sitten on, että mikä on toisen polven maahanmuuttajien äidinkieli. Pahinta varmaan olisi se, jos maailmassa olisi ihmisiä, jotka eivät osaa oikein mitään kieltä.

  Integroituminen virolaisena Suomeen on varmasti helpompaa kuin toiselta puolelta maailmaa tulleille. Toisaalta on varmaan myös helpompi suomalaisille kohdata virolaisia, kun monilla on muutenkin kontakteja Viroon, Virossa matkustetaan ja virolaisia on niin paljon Suomessa, eivätkä virolaiset erotu ulkonäönkään puolesta.

  VastaaPoista
 10. Mari A - Kiva kun poikkesit ja että kirjoitukseni herätti ajatuksia. Aikani tekstiä kirjoittaessa oli hieman rajallinen, niin jotkut asiat ehkä vaativat selvitystä. Ymmärrän jos suvivirsi lopetetaan kouluista suomalaisten toiveesta, mutta jos perusteluksi on se, että suvivirsi loukkaa jonkun toisen kulttuurin uskonnollisia tunteita, silloin se on väärin. Omat lapseni käyvät uskonnon tunneilla saadakseen paremman käsityksen länsimaisesta kultuurista ja historiasta, koska haluamme tai emme, sille perustuu länsimaailman vuosisatojen kehitys ja mitä paremmin tunnetaan uskontoa, sitä paremmin pystymme ymmärtämään historiamme, taidetta, tieteen kehitystä . Itselläni oli aikoinaan hienoinen aukko näissä tiedoissa ja vasta "aukkoa täyttäessä" pystyin eri tavalla ymmärtämään erilaisia historiallisia ilmiöitä. Historiasta olen kuitenkin ollut aikoinaan sen verran kiinnostunut, että kävin sitä jopa yliopistossa asti hieman lukemassa.Olen sama mieltä siitä, että jonkinlainen yhteinen elämänkatsomus/elämäntaito/etiikka/moraali/suvaitsevuus/tapaopetus tms tunti tekisi hyvä kaikille. Ja jos olisi mahdollista lapseni kävisivät sekä uskonnon että ET tunneilla..
  Niin, kuulun itse varmaan siihen ryhmään joka ei osaa oikein mitään kieltä :). Äidinkieleni on köyhtynyt, suomea en ikinä opi käyttämään yhtä taidokkaasti kuin kantaväestö. Puhun jonkinverran myös venäjä ja englantia, ymmärrän hieman saksaa ja hitusen ruotsia.. mitään en osaa kunnolla. :)
  Kielien ylläpitotunnit on tosiaan kaksipiippuinen juttu. Mielestäni, esim Viron valtio voisi osallistua virolaisten lasten vironkielen ylläpitotuntien kustannuksiin. Sitä on tosiaan ehkä turha ehdottaa joidenkin muiden maiden hallituksille.
  Toki, jos uutta kieltä opitaan toisen kielen kautta, niin silloin on tärkeä, että osaa sitä toista kieltä hyvin. Mutta jos ei (vaan opetetaan ns hahmottamisen ja aistien kautta, kuten pienille lapsille) niin silloin ei periaattessa ole väliä osaako yhtään mitään kieltä... jotenkin tuntuu, että jos nämäkin resurssit käytettäisi maahanmuuttajalapsille (tarpeen mukaan)suomenkielen opettamiseen, niin tulos saattaisi olla parempi.
  Kyllä, virolaisilla on omat edut integroitumisessa. Ja suuretkin.Aikoinaan virolaisuus oli silti jollain tavalla suurempi rasite, kun esim. somalialaisuus. Kun minä tulin Suomeen, niin yleinen käsitys oli että kaikki tänne tulevat on joko huoria tai varkaita. Onneksi tilanne on nykyään erilainen.
  Virolaisiakin on monenlaisia. Olen tavannut myös sellaisia jotka käyttäytyvät ihan kuin olisivat toiselta planeetalta.. Eli jos ns köysi päästetään liian löysälle, niin kansalaisuudesta ja ihonväristä huolimatta löytyy henkilöitä jotka haluaisivat käyttää tilannetta hyväksi ja syystä tai toisesta jopa koevat sen omaksi oikeudeksi. Siihen ei pitäisi kannustaa.
  Olen nyt tässä vuoden aikana seurannut tietyn maahanmuuttajaryhmän elämäntyyliä ja sen perusteella tuntuu, että heitä ei ole suomalaisista hyvistä tavoista valaistu lähes ollenkaan. Lapset valehtelevat silmät suurina ja sanovat rasistiksi jos en heitä usko (kyse nyt useammasta tilanteesta joita olen nähnyt omin silmin ja olen mennyt ojentamaan lapsia). Puhutaan kostosta, huidotaan kepeillä, roskataan, heitetään kiviä, haukutaan suomalaisia, otetaan muiden tavaroita lupaa kysymättä. Tässä piti tehdä jo sellainen ratkaisu, että kiellettiin lapsia käymästä vireisellä pihalla ja naapurin pihan lapsia kiellettiin tulemasta meidän pihalle. Surullista.. Jossain on joku juttu mennyt pieleen, jotkut perusasiat ovat jääneet osalle tänne tulijoista selvitämättä. Ehkä lähinnä hyvän maun mukaiset käytöstavat..
  Oma juttuni sai alun siitä vironkielisesta puhelinsoitosta, en edelleenkään pitää sellaista palvelua tarpeellisena..
  Huups, taisi tulla aika pitkä ja sekava (selittely) juttu, no ei ihme jos kelloa kattoo.., :)
  Ps. Olen muuten käynyt aina silloin tällöin katsomassa sinunkin kivaa blogia ja suloisia kuvia lapsistasi :), olen vaan hirmu huono jättämään kommenttejä..

  VastaaPoista