maanantai 2. elokuuta 2010

Vielä Viron reissulta. Veel üht-teist Eesti-reisilt

Tällä kertaa en voi olla laittamatta kuvia/juttua koulusta jossa minun vanhin tyttö kävi kolmannen luokan ja poika ensimmäisen luokan. Koulu sijaitsee sitten samassa kylässä, missä meillä on kerrostaloasunto, eli kylä on nimeltään Kärstna (Tallinnasta noin180km).  Ja tässä heti muutama kuva koulusta ulkoa päin:
***
Seekord mõned pildid koolist kus minu vanim tütar käis oma kolmanda klassi ja poeg esimese klassi. Tegemist siis Kärstna 9 klassilise kooliga. Ja kõigepealt paar pilti majast väljastpoolt

Eli tästä sitten pääsee pääovelle, ovi jää valitettavasti hieman kuusen oksien taakse piiloon.
***
Ja seda kaudu pääseb kooli pea sissekäigu juurde ( uks jääb küll pisut kuuse okste taha peitu)
_______________
Tässä kuva ns. sisäpihalta, pääsisänkäynti jää oikeanpuolisen siiven päähän. Tästä näkyvissäolevasta, toisen siiven päätyovesta, pääsee kylän päiväkodin tiloihin (siitäkin tulee hieman juttua)
***
See pilt siis nö. sise-hoovi poolt. Pea-sissekäik jääb parempoolse tiiva otsa. Ja see teise tiiva otsas olev uks vasemal pool, viib laste-aeda. Sellest ka hiljem pisut juttu.
____
Tässä nyt tämä edellisen kuvan vasemmanpuolinen siipi toiselta puolelta.
***
Sellel pildil eelmise foto vasakpoolne tiib teiselt poolt pildistatuna.
_____
Niin, kyseessä sitten kartanokoulu. Koulussa oppilaita tällä hetkellä noin viisikymmentä. Päiväkodissa oli lapsia viime kevänä 9, syksyllä tulossa muutama lisää. Eli sellainen upea rakennus lapsilla käytössä! Isoa osa talosta lämmitetään edellen puilla, eli katolla näkyvät savupiiput on ihan toimivat ;) Koulun edessä on myös kaunis puutarha, missä koululaisetkin ahkeroivat ja  josta minä en tajunnut kuvia napsia
***
Tegemist siis Kärstna mõisa-kooliga. õpilasi koolis praegu viiekümne ringis. Samas majas olevas lasteaias oli lapsi kevadel 9, sügisel peaks paar last juurde tulema. Siis selline uhke maja laste kasutuses! Suurt osa Kärstna koolist köetaksi ikka veel puudega, nii, et korstnad maja katusel pole mitte ilu pärast. Kooli juures on ka ilus aed, kus lapsed ka om asõrmed mulda saavd pista ja millest minul seekord pilti pole.
____________
Näissä yläkuvissa koulun juhlasali eri kulmista kuvattuna
***
Nendel piltidel siis kooli saal mitmest nurgast pildistatuna
__________
Luokissakin on säilytetty ihana vanhanajan tunnelma
***
Klassiruumides on säilinud mõnus vana aja hõng
______
Saniteettitilat on tietenkin nykyaikaistetty, mutta huomatkaa vanha alkuperäinen ovi kaikkineen maali yms kerroksineen!
***
Sanitaar-ruumid on muidugi viimase peale kaas-aegsed, aga vaadake seda mõnusat algset ust, mis alles on jäetud!
________
Nyt kurkataan päiväkodin tiloihin.
***
Ja nüüd piilume lasteaia poole peale.

Sisäänkäyntitilat jäi kuvaamatta, siellä kaapit kuravaatteille ja ulkotamineille.
Tarviiko tässä enää sanoja. Kaikki nämä hulpeat tilat 9-12 lapsen käytössä! Päiväkodin tiloissa on muuten lattialämmitys..  Voiko kukan vanhemmista parempia tiloja päiväkodilta toivoa!? Pahoittelen kuvien huonoa laatua, juoksin kuvia ottaessa nuorimmaisen perässä, joka oli ihan ihmeessä lelujen määrästa ja pienistä vessanpöntöistä :) . Virossa järjestetään kesäisin Kartano-Päiviä, jolloin iso osa Viron kartanoista on vierailijoille auki, kartanon omistajat/haltajat järjestävät tutustumiskierroksia ja myytävänä on pientä purtavaa. Tänä kesänä satutiin molempana kertana Viroon just Kartano-Päivien aikana. Ja että meidän kiva naapuritäti on töissä kyseisessä päiväkodissa ja päivysteli siellä vieraiden varalta, niin meidän neiti pääsi ihan luvalla tutkimaan päiväkodin ihanuuksia ja äidille  tarjottiin kaffet.. Tämä juttu on mun ikioma (lähinnä virolaisille suunnattu) mainos kyseiselle paikalle, koska toivon tosissaan, että useampi perhe löytäisi tiensä tähän kivan pikku-kylään, missä lapsille on oikeasti hyvä päiväkoti ja hyvä koulu! Koulun lopettamisesta ei ole vielä pelkoa, mutta mitä todennäköisemmin parin vuoden päästä siirrettään 7-9 luokat kunnan keskustaan, Mustlaan.
***
Pole vist sõnu vajagi. Kõik need suured ruumid 9-12 lapse kasutuses!  Ja lasteaia ruumides on muideks veel põrandaküte..  Kas võib lapsevanem lasteaialt paremaid ruume tahtagi!? Vabandan piltide viletsa kvaliteedi pärast, jooksin pilte tehes oma pesamuna sabas, kes oli lasteaia mängasjade hulgast ja pisikestest vetsupottidest täiesti vaimustuses. Eestis korraldatakse suviti MõisaPäevi, mil suurema osa mõisate uksed on külalistele valla ja mõisates korraldatakse ekskursioone ja külalistele on ka organiseeritud ka väike kohvikunurk. Sel suvel sattusime Eestisse mõlemal korral just Mõisa Päevade ajal. Ja et meie tore naabritädi töötab lasteaias ja pidi seal külaliste jaoks paigal olema, siis sai ka meie piiga vabalt uurida lasteaia mänguasju ja emmele pakuti kohvi ja kooki. See jutt on pisut nagu minu oma reklaam Kärstna koolile ja lasteaiale ja suunatud noortele eesti peredele, kes tahaks linnast pisut rahulikumasse kohta kolida. Viljandi jääb kõigest 30 km kaugusele ja autoga sõidab sinna asfalt teed mööda paarikümne minutiga. Ja lastele on kohapeal vahva lasteaed ja hea kool! Kärstna kool.

6 kommenttia:

 1. Ei oo todellista!!!!

  Aivan mahtava, upea, ihana...

  Onhan täällä meilläkin upeita kouluja ja päiväkoteja, mutta ei mitään tuohon verrattavaa.
  Olispas ilo tehdä omaa duunia tuollaisessa ympäristössä...

  VastaaPoista
 2. Kikka - sitä ne päiväkodin täditkin siellä sanoivat, että töissä on ihan kuin lomalla olisi. (päiväkoti siirtyi kartanon tiloihin 2v sitten) Ruokapuolenkin hoitaa koulun oma keittiö ja koululaisten kanssa samassa ruokailutilassa käyvät päiväkodin porukat syömässä..

  VastaaPoista
 3. Tosi mahtava paikka! Sääli ettei täällä ole noin hienoa hoitopaikkaa, veisin sällin sinne heti! =D

  VastaaPoista
 4. Sellise uhke kooli pärast tasuks juba sinna paika kolida :) Tõeliselt kena ja hästi korda tehtud!

  VastaaPoista
 5. Minttu - :) sama mieltä!

  MrsAgatha - arvaa, olenko miettinyt samaa oman nuorimmaisen kohdalla :)

  Killuke - kui kunagi Eestist aastaks elukohta otsisime, siis tore väike kool oli kohale üpris tähtis kriteerium :)

  VastaaPoista