torstai 27. tammikuuta 2011

Outolintu ja ostoslista. Imelik inimene ja ostukviitung.

Tänään oli ilo tuntea itseeni hieman oudoksi, koska en aina osta kaupasta luomuruokaa. Kaupan kassajonossa ostoskorin kanssa seisoskellesa, teki takanani seisova hieno vanhempi roua tuttavuutta kysymällä , että saako hän jutella ruoka-asioista ja että olen varmaan nuori äiti. Toki saa jutella ja vaik en enää kovin nuori olekaan, niin äiti kyllä oon, vastasin. Sen jälkeen minulle kerrottiin uutisestä, jonka mukaan kalaa ei saa enää syödä kun kerran kuukaudessa, koska kaloissa  on liikaa elohopeata. ( Siihen teki kyl mieli sanoa, että minun elohopeapituisuutta kalat tuskin voittavat, mulle kun työnnettiin sitä tavaraa ala-asteella ihan kiitettävästi ämpärinkokoiseksi porattuihin hammasreikiin). Seuraavaksi sain tietoiskun Hämen- ja Lahden seudun kangasrouskujen "tsernoboli pitoisuuksista," joten sienetkin ovat täysin syömäkelvottomia. Ja, että luonnossa on niin paljon myrkkyjä. Ja että ostanko minä koskaan luomua!? Nyt minulle selvisi mistä tuuli puhaltaa..  Sanoin totuudenmukaisesti, että aina kun lompakko antaa myöten.. Onko sitten näissä niin suuri hintaero, kysyi hieno rouva ja kertoi, että näissä tava tuotteissa on lapsille niin paljon myrkkyjä! No miten vaikka ne porkkanat, onko näissäkin iso hintaero, kysyi sitten ja osoitti porkkanapussia korissani. Lähes tupla hinta, sanoin minä, joka  olin jokunen minuutti sitten hypistellyt luomuporkkana pussia kourassa ja päättänyt ottaa sittenkin tavalliset "myrkytetyt porkkanat".  Niin, mutta käy kyllä sääliksi pieniä lapsia, kun eivät nykyään enää mistään saa puhdasta ruokaa!  Minun olisi varmaan pitänyt tuntea itteeni jotenkin huonoksi äidiksi, mutta jotenkin olikin aika hauska. Ajattelin, että lappu selässä "en ole tietämätön, olen vaan pienituloinen" olisi ollut poikaa :) Jatkettiin jutustelua ihan kaupan ovelle asti, missä tiemme erkenivät. Ehdittiin mm. käymään läpi myös leipiin lisättävät lisäaineet, jotka aiheuttavat vatsaongelmia ja että Reissumiehessä näitä pahempia lisäaineita ei ainakaan ole. Niin. Ihan asiaa täti puhui. Olen ise huolissani samoista asioista. Mutta, kuten hänellekin sanoi lompakkoni ei aina anna myöten.. Mitä sitten tänään syötiin? Jaah, jos vaikka pistän tänne ensin kauppalistan, niin näette, mitä korissani oli..
***
Täna poes juhtis üks vana proua kassa järjekorras minu tähelepanu sellele, et peaks ikka ostma rohkem mahe tooteid. Olin just pisut varem kaalunud käes mahe porgandikotti, kuid valinud siiski poole soodsama "tavaliste" porgandite koti. Proua jutustas pikalt kalade elavhõbedast (aga mul on seda ka - lapsena ju topiti kõik ämbri suuruseks puuritud hamba-augud seda täis) ja seente radioaktiivsusest ja muretses tänapäeva laste tervise pärast. Tundus, et seljas oleks pidanud olema silt, et "Ma pole teadmatu, vaid lihtsalt väikese sissetulekuga" Korvis olid mul järgmised ostud :


Täytyy myös sanoa, että loppusumma on lähes tarkkaan se, minkä edestä meidän päivän ruuat on hankittava. Ps. käyn ruokakaupassa päivittäin, en ostaa paljon mitään varastoon. 
Ja mitä me sitten tänään syötiin :
 Salaattia. Ainekset: paljon hienon-hienoksi raastettua porkkanaa, 1 appelsiini, puoli kurkkua, 1pss jääsalaattia, kourallinen pinaattia, puoli rasiaa pikkutomaatteja, puolikas paprikkaa ja se kelta-oranssi rouhe pinnalla on kuivattua tyrni-rouhetta - sopii sellaiseen salaattiin erittäin hyvin
***
Ja mis me siis täna sõime
Salatit kus palju peenelt riivitud porganidit, 1 apelsiin, pool kurki, 1 kotike jääsalatit, peotäis spinatit, pool karbikest väikseid tomateid, pool paprikat ja seekollakas-oranzh puru sel peal on astelpaju jahu, sobib muideks väga hästi salatisse!
 Uuniperunoita (2 kg pussi meni kokonaan) ja uunilihaa (2 pakettia porsaan kylkisiivuja) Kaadoin pellilta rasvoja ja nesteita pois paistamisen puolivälissä.
***
Ahjukartuleid (2kg kotitäis) ja ahjuliha (2 pakki sea küljeviilusid). Poole küpsetamise peal valasin plaadilt ära rasva ja muud vedelikud
 Tässä sitten minun annos
***
Minu ports
Jälkkäriksi olin jo aamulla tehnyt kerroskiisselia ja oikeastaan lapset olivat syöneet omat pois jo päivällä koulusta tullessaan..
***
Magustoiduks olin juba hommikul teinud kihilist kisselli, aga  ausalt öeldes lapsed pistsid omad portsud juba koolist koju tulles kinni..






















En pahemmin tykkää ruuanlaitosta ja koetan yleensä päästä siitä hommasta mahdollisemman helpolla - kuten tänään. Jos asuisin yksin, en varmaan paljon ruokaa laittelisi. Raakaravinnolla varmaan pärjäisin aika pitkälle. Mut nyt on vaan jaksettava lapset isoksi vaikka sen ajoittaisen "myrkkyruuan" voimin :)
***
Mulle ei meeldi eriti süüa teha j atavaliselt proovin ikka võimalikult kergelt läbi saada - nagu tänagi. Kui üksi elaksin, siis vist söökski ainult juurikaid. Aga enne  tuleb lapsed suureks kasvatada! :)

5 kommenttia:

  1. Jah, mulle meeldiks ka väga mahe ja öko elu, aga paraku peab palgast kuidagimoodigi uue palgani jaguma, mitte ainult esimeseks kaheks poeskäiguks. :o(
    Minu arust pole Sinu poenimekirjal ja menüül häda midagi.

    VastaaPoista
  2. Vai että elohopeakaloja ja myrkytettyjä porkkanoita. Puhdasta ruokaa ei nykypäivänä mistään saa, vaikka ostaisi luomua. Samassa maaperässä nekin kasvavat. Ja samat happosateet kastelevat.

    Mielenkiintoista katsella, mitä teillä syödään. Onko tämä normipäivän ruoka? Meillä voisi olla samantyylistä, ihan noin monipuolista salaattia en tee lapsille ja myöskin soijaherkut ja danonet korvautuvat valion jogurteilla.

    VastaaPoista
  3. Köögikata - täpselt.. meil ka vahel ikka süükse spagette paar päeva enne palgapäeva. Ja et päris puhast toitu saada, peaks selle ise kasvatama ja veel kusagil nii kaugel kolkas kuhu liikluse ja tööstuse saasted ei ulatu

    Mari A - Näin se on, maaperä on jo niin saastunutta, että pitäisi jossain Siperian tuntureilla kasvattaa, että sais mahdollisemman puhdasta ruokaa. Toisaalta, jos olisi varaa, niin kyllä ostaisin luomua, ihan jo tukeakseen luomutuottajia ja on ne tuotteet hitusen puhtaampiakin. Soijaherkkuja tulee aina silloin tällöin ostettu esikoiselle, joka maitotuotteita ei voi käyttää ja ettei muut söisi hänen vanukkaita ja jogurtteja, niin heillekin pitää olla omat purkit. Arkijogurtti on meillä se lasten arjenjogurtti.Mies pyörii Activialla, hänen vatsa on kai tullut näistä riippuvaiseksi :) Ja tietenkin meillä on kuukaudessa muutama roskaruoka-päivä, ja joskus ennen tilipäivää saattaa olla pari spagettipäivää... Jälkkäreitä en joka päivä laita, nyt poika oli koulussa tehnyt kerros-kiisselia ja halusi tehdä kotonakin, mutta hän kun ei sitten ehtinytkään, niin tein itse. Mut lähes joka päivä tulee jotain leivottu - nekin voi kait jälkkäreiksi laske. Salaatit ei ole meilläkään aina niin monipuolisia, koetan kuitenkin pari-kolme ainesta saada mukaan plus tyrnirouhetta tai pellavasiemenrouhetta. Nyt nuorimmainen jo repii kaapista jauhopussia, että aletaan jo leipomaan..

    VastaaPoista
  4. Herkuilta näyttävät teidän ruoat!
    Monipuolista ja värikästä, nam:)
    Ruoanlaitto seitsemänä päivänä viikossa ja pahimmassa tapauksessa kahdesti päivässä on oikeasti haastavaa puuhaa, joten helposti lipsuu tekemään samoja ruokia ja käyttämään eineksiä tai tekemään mahdollisimman simppeliä...tämmöiset postaukset aina inspiroi!
    Uskaltaiskohan sitä itse esitellä kauppakuittinsa....

    VastaaPoista
  5. Olipas herkullisen näköistä ruokaa! Kyllä se vaan valitettavasti on niin, että se luomu on todella kallista. Itse olen jo niin "jämähtänyt" luomuruuan ostoon, että siitä en rahojen vähentyessäkään osaa luopua. Tosin meidän perheessä meneekin oikeastaan kaikki raha (pakollisten lainojen, sähköjen jne maksujen jälkeen) siihen ruokaan :/

    Mutta kaikki kasvikset on terveellisiä, myös ne ei-luomut ja ilahduin kun ostoslistassasi oli punajuurta! Yksi omista lemppareistani :)

    VastaaPoista