tiistai 6. heinäkuuta 2010

Saanko sanoa.. Kas tohin öelda..


.. ja jos, niin mitä? Aina kun näen lapsia polttamassa tupakkaa, haluaisn sanoa heille jotain... mutta saanko?  onko se ehkä jonkun mielestä toisen lapsen yksityisyyden loukkaamista... Ja mitä sanoisin? Nytkin kaupassa käydessä istui pari 11-12v poikaa katu-penkillä tupakoimassa. Se on jotenkin surullista ja samalla raivostuttavaa! Jos oma lapseni polttaisi salaa (eihän siitkään voi koskaan olla varma), niin toivoisin, että ulkopuoliset jotka sattuvat näkemään, sanoisivat jotain yllättävää ja nokkelaa, mikä saisi lapsen tosissaan pohtimaan asiaa... Uskon, että moni muukin vnhemmista haluaisi samaa.. mutta jos kohdalle osuu lapsi, jonka vanhempien mielestä asia ei kuuluu mulle ja heidän muksu saa polttaa niin paljon kuin haluaa..  Kiusaamisesta olen sanonut aina, kun olen sattunut näkemään, mutta tämä asia on jotenkin herkempi enkä tiedä, miten minun olisi näissä tilanteissä järkevin toimia..
***
 ...ja kui tohin, siis mida? Alati kui näen suitsu tõmbavat last, tahaksin öelda talle midagi.. aga kas mul on selleks õigus? äkki see on kellegi meelest võõra lapse privaatsuse rikkumist? Ja mida üldse tasuks öelda? Õhtul poes käies nägin taas, kuis pargi pingil paar 11-12 aastast poisikest suitsu tõmbasid. See on kuidagi nii kurb ja samas vihale ajav! Kui mu oma laps salaja suitsetaks (iial ju ei või olla 100% kindel), siis tahaksin väga, et mõni mööda kõndija peatuks ja ütleks midagi, mis paneks lapse asja üle järele mõtlema... Usun, et seda tahaks mõni muugi lapsevanem. Aga kui vastu juhtub just selline laps, kelle meelest see pole minu asi ja laps suitsetagu palju tahab?.. Kui olen juhtunud pealt nägema kiusamist, olen alati vahele läinud... aga see suitsetamise värk on kuidagi keerulisem ja ma tõesti ei tea kuis neis olukordades õieti toimida....

Tuoreet kuvat ovat kauppareissulta ja piha-keinuista
***
Värskeimad pildid on poodi minekust ja õue- kiikudest


 Kauppaan mukaan uninalle ja sen  kädestä pidettiin kiinni, kun käveltiin tien reunakivetyksellä
***
Poodi tuli kaasa kaisukaru ja hoiti tema käest kinni, kui kõnnitee äärekividel turniti
_________________________________________________________________

Neidin "heinä-hattu" on peräisin kirpparilta. Ihan vitsillä tytölle heitin, että onko hauska hattu ja sen jälkeen mulla ei enää hauska ollutkaan.. ja hattu oli ostettava, vaik en ite siitä tykkääkään. Onneksi ei maksanut kuin 50 senttia ja mitä tärkein  - tyttö tykkää!
***
Tirtsu kübar on ostetud kaltsukast. Nalja pärast näitasin tirtsule mütsi, et vaata milline naljaks müts.. ja siin ta meil nüüd siis on, 50 sendi eest tirtsule palju rõõmu ja lemmik-kübar
___________________________________________________________Rengaskeinu on lemppari, harvemmin sinne pääsee, kun aina ne isommat näissä keinuu ja "vauvat" pistetään vauvakeinuun.. Tällä kertaa oltiin fiksuja, mentiin ulos niin myöhään, että pihalla ei ollut enää ketään...
***
Rõngaskiiged on suured lemmikud. Aga nendega kiikuma pääseb veel harva - ikka need suuremad lapsed seal ees! Ja väiksed pannakse "tite-kiikudesse"! No seekord läksime nii hilja õue, et kedagi teist enam seal polnudki...

11 kommenttia:

 1. Valtavan suloisia kuvia! <3 Mielestäni tuo hattu on ihana :)

  Täällä myös yksi, joka kovasti toivoisi, että silloin kun äiti ei voi olla näkemässä niin joku muu huomatessaan katsoisi perään ja tekisi jotain.. Vaikka toisaalta tuskin se viesti perille menee vieraan ihmisen suusta "tyhmän lapsen" päähän.. Itse se pitää ymmärtää. Ja jos on ajautunut jo lapsena väärille teille niin valitettavasti sen ymmärtää vähän turhan myöhään.

  VastaaPoista
 2. Nii, alustuseks BRAAVO! Vot, müts maha nende kodanike ees, kes julgevad nömedustele vastu hakata. Ma olen ise samasugune "vastik mutt", kes kohalikus külas korda loob. Aga, kui ikka ülekohut ja ebaviisakust ja roppusi näed, siis mina ei suuda vaiki olla. Pealegi on see meie köigi ühine eluala, ehk siis - minul samad öigused ja samad kohustused, mis teistel.
  Mis poikade suitsetamisse puutub, siis ma saadaks kergelt sarkastilise mäRkuse, noh nii muuseas ;-)

  VastaaPoista
 3. Mä olen sellainen mäkättävä ämmä, herkästi avaan sanaisen arkkuni!

  Olen huomannut, että juuri tuo nokkeluus ja yllättävyys tepsii paremmin kuin saarnaaminen ja paheksunta. Tosin niitäkin tulee toisinaan harrastettua :)

  Kyllä mä toivoisin, että joku sanoisi jos/kun omat muksuni tekevät töllöntöitä. Sillain niinkuin että "koko kylä kasvattaa" kuten ennenvanhaan.

  Enää kun ei edes ole talonmiehiä, nehän piti kakarat kurissa ;)

  VastaaPoista
 4. Mis tuletab meelde, et Torontos on nüüd seadusega lausa keelatud suitsetamine parkides, kus lapsed mängivad!!! Lisaks veel autodes, kus on alla 16-aastased lapsed! Ma ei oska teiste linnade kohta midagi arvata, kuid Torontos on suitsetamisvastane liikumine imesid teinud. Kui nii edasi läheb, siis polegi varsti suitsetajatel kohta, kus suits ette panna :)

  VastaaPoista
 5. Jellona - niinhän se on, että itse pitäisi ymmärtää.. Lapsi on kuitenkin lapsi vielä 12v-kin eikä vielä pysty hahmottamaan kokonaisuuksia samalla tavalla kun aikuinan ja surettaa just se, että he eivät tajuaakaan, mitä he itsellenne tekevät ja raivostuttaa, että läheiset aikuiset eivät aina vaivadu kertomaan, olettaen, että kyllä ne tietää..

  VastaaPoista
 6. Olisikohan tässä jotain tekemistä sillä, kun maailmassa näkee vain niin valtavan määrän pahaa, että "normaali" ihminen on vain jo jokseenkin luovuttanut...? Ei osaa enää oikein ajatella, että omat teot voisivat jotenkin hyvällä tavalla vaikuttaa.

  Itse ilostun niin valtavasti jos saan edes yhden ihmisen päivän mittaan hymyilemään.. saati jos saisin nuoren ihmisenalun miettimään toisenkin kerran laittaako sitä tupakkaa huuleen vai ei..

  VastaaPoista
 7. Sirja - ma ise kunagi mõtlesin ka, et sarkastiline märkus oleks parim variant, aga oma laste pealt näen, et sarkasm tihti lisab lapses trotsi..

  Kikka - ihan sama mieltä! kun mä nyt vaan keksisin jonkun nokkelan ja yllättävän "vakio kommentin" :)..

  Killuke - Meil siin, Vantaal, ollakse neis asjades alles lapsekingades. Nüüd (2011 algusest) on tulemas seadus, et linna ametikohtades on suitsetamine sallitud ainult seaduslike tööpauside ajal ja suitsetamise koht peab olema välisuksest nii kaugel, et suits sisse ei tuleks. Lasteaedade, koolide ja staadionite territooriumitel suitsetamine keelatakse. Ja isegi sellise väikese muutuse vastu on kõvasti lärmi tõstetud..

  VastaaPoista
 8. Jellona - ehkä, koetan kans aina auttaa jos tarvetta näen. Viimeksi Virosta tullessaan hyssyttelin laivassa pientä huutaavaa somali-vauvaa, kun äiti oli hukassa ja iso-veli (noin 15v) ei tiennyt, mitä tekisi.. laitoin iso-veljen etsimään äitiä ja koetin saada vauvan rauhoittamaan.. Oli sielläkin monta mummoa neuvomassa poikaa, että miten vauvaa pitäisi hoitaa.. kävi poikaa ihan sääliksi.. Onneksi äiti löytyi kymmenessä minuutissa. Ja poika kävi myöhemmin kiittämässä :)

  VastaaPoista
 9. Voih.. ihan iho kananlihalla kun luin kokemuksestasi <3
  Toivottavasti lapseni törmää sinuun jos joskus eksyy.. <3

  VastaaPoista
 10. Tykkään paljon kirjoituksistasi, erään toisen blogin kautta tänne eksyin ja lisäsin oitis kirjanmerkkeihin.

  t. anonyymi-22v.

  VastaaPoista
 11. Anonyymi - kiitos! Tervetuloa mukaan! :)

  VastaaPoista