tiistai 14. joulukuuta 2010

Jõulumeem :) , Joulu-haaste :)
1. Kas sulle meeldib jõul? Kui ei, siis miks? Kui jah, siis miks?

1. Tykkäätkö joulusta? Jos ei, niin miksi. Jos kyllä, niin miksi?
Meeldib. Ma ei tea mismoodi ma selle pika talve ilma jõulu ja eriti veel ilma jõuluootuseta üle elaksin. Oleks vist pime hall ja igav...  Jõulud on muideks ka hea põhjus süüa meeltult piparkooke, kuigi jah, eks me ole vahel suvel ka piparkooke teinud... 

Tykkään. En tiedä miten selviäisin pitkästä talvesta ilman joulua, varsinkin ilman joulunodotusta. Olisi pimeetä ja harmaata.. Joulut on myös hyvä syy syödä mielettömästi pipareita, vaikka ollaan me leivottu näitä keskeellä kesääkin..

2. Sinu ideaalsed jõulud? Kuidas ja kellega koos tahaksid selle veeta?
2. Sinun unelmien joulu? Miten ja kenen kanssa haluaisit sen viettää?
Unistuste jõulu kuulvad  suured hanged, jõuluehetes maamaja ja hoov , reesõit külavahel (võimaluse korral veel kusagile jõulukontserdile).   Loomulikult  kuuse toomine oma metsast, rikkalik jõululaud, mänge laulu, lumes hullamist, jõuluvana, kingitusteks vaid midagi väikest ja isetehtut, saun, mida hakatakse kütma juba hommikul. Ja ikka koos oma perega! Ja ma arvan, et aasta pärast suur osa sellest on täiesti reaalne :)

Unelmien jouluun kuuluvat kunnon lumikinokset, jouluisesti koristeltu  maalaistalo ja pihapiiri, hevosajalua vaikka jonnekin joulukonserttiin. Kuusen tuonti omasta metsästä, notkuva joulupöytä, leikkejä, lauluja, lumessa riehumista, joulupukki, lahjoiksi vaan jotain pientä ja itsetehtyä, joulusauna, jota alettaan lämmittämään jo aamusta. Ja tottakai oman perheen kanssa! Uskoisin, että vuoden päästä ollaan jo aika lähellä tätä unelmajoulua :)

3.Milline on su esimene jõulumälestus?
3. Sinun ensimmäinen joulumuisto?
Raske.. ei mäleta. Arvan, et see, kui vanaisa tõi metsast kuuse, mul on millegipärast selline arusaam, et vanaema-vanaisa juures toodi kuusk sisse jõudeks, mitte näärideks.. võin ka eksida. Suurem pidu oli meil vist ikka nääride ajal ja usuga ei ole meie jõuludel eriti midagi tegemist olnud.

Vaikea..  en muista. Ehkä liittyy jotenkin joulukuusen hakemiseen - pappani haki käsittääkseni kuusen metsästä jouluna, eikä uutena vuotena. Meillä kun vietettiin enemmän Uutta Vuotta kuin joulua ja uskonnon kanssa ei ole minun jouluilla ollut paljon mitään tekemistä.

4. Kas sa kartsid lapsena jõuluvana?
4. Pelkäsitkö lapsena joulupukkia?
Ei kartnud (näärivana). Olin omal kombel vaikselt uudishimulik. Omamoodi nagu teadsin kogu aeg, et mis värk on. Olin selline väike filosoof ja mõtlesin, et suured inimesed on rumalad, sest nad ei saa maailmast õieti aru.. no nüüd olen vist ise ka selline rumal  suur inimene :)

En pelännyt. Olin vaan omalla hiljaisella tavalla utelias. Tavallaan olen aina tiennyt tän pukki-mysteerin. Olin sellainen pieni pohdiskelija ja ajattelin, että isot ihmiset ovat tyhmiä, kun eivät tajua tätä maailmaa oikein..  no nyt taidan itsekin olla sellainen tyhmä iso ihminen :)

5. Parim jõulumälestus?
5. Paras joulumuisto?
Ei ole ühte selgelt parimat. Aga nautisin lapsena alati, kui mu emapoolne suur suguvõsa (mul emapoolt 5 tädi 1 onu ja paarkümmen täditütart-tädipoega +onupoeg) oli vanaema-vanaisa juures maal pika laua ääres koos jõule/nääre veetmas. Vanaema sahvris olid riiulid täisigasugu isetehtud maiuseid (nt liivataignakorvikesi, kus sees marjatarretis ja peal vahukoor)  ja me saime neid sealt vahel salaja võtmas käia enne lauda istumist ja järgmisel päeval ka, kui üle oli jäänud. 

Ei ole yhtä selvästi parasta. Mutta nautin lapsena tosi paljon, kun äidin puolen iso suku kokoontui jouluksi mummolaan laittamaan juhlaa ja istumaan pitkän pöydän ääreen. Mummon kylmävarastossa oli hyllyt täynnä kaikenmaailman itse tehtyjä herkkuja, mitä me lapset  saatiin käydä ennen juhlia ja seuraavana päivänä (jos vielä oli) vähän niinkuin salaa sieltä napsimassa.

6. Lemmik jõulutoit?
6. Joulun lempiruoka?
Ei ole ühte lemmikut. Aga kõike (eesti) traditsioonilist peab pisut olema! Soomes olles olen igal aastal endale jupi verivorsti ka laule ostnud (korra tegin isegi ise!) , kuigi teised meil seda ei söö :)

Ei mitään tiettyä. Mutta tykkään, että on vähän kaikkea! Suomessa asuessani olen joka vuosi hommannut joulupöytään myös palan mustamakkaraa (kerran tein itsekin), vaikka muut eivät siitä tykkääkään. Suomalaisista jouluruuista meillä on tietenkin kinkku. Lipeäkala ja laatikot eivät ole meidän porukoille maistunut, vaikka näitä sinnikkäästi joka vuosi tarjoilenkin.

7. Kus veedad sellel aastal jõulud?
7. Missä vietät joulua tänä vuonna?
Ei teagi veel täpselt.. kusjuures veel eile hommikul olin 100% kindel, et kodus.. 

En tiedä tarkkaan... hauskinta on se, että vielä eilen aamulla olin 100% varma, että kotona...

8. Kas sul on mingeid jõulutraditsioone?
8. Onko sinulla omia jouluperinteitä/traditioita
Ei ole midagi erilist. Need normaalsed. Päkapikud käivad meil siin Soomeski jõudumööda ja toimetavad maiuseid villaste sokkide sisse :) Mulle meeldiks käia jõulude ajal kuulamas jõulumuusikat kusagil hubases väikeses kohas.  Mees tahab jõulude ajal kirikus käia ja olen temaga ikka kaasa läinud ja proovinud lapsi ka kaasa meelitada. Oleme käinud ns. öökirikus - vähem rahvast ja tore öösel õues jalutada. Kui nüüd keegi veel ei tea, siis minul jumalat ei ole.. omamoodi vaene siis selle koha pealt. 

Ei mitään erityistä. Tontut käyvät täällä Suomessakin ja tuovat lapsille namuja villasukkiin :)
Tykkäisin käydä jouluaattona kuuntelemassa joululauluja jossain pienessä kodikkaassa paikassa. Mies halua käydä jouluna kirkossa, joten olen lähtenyt aina hänen mukaan ja koettanut houkutella lapsiakin. Ollaan käyty yökirkossa - vähemmän väkeä ja ihana kävellä yöllä ulkona pitkän päivän päätteeksi. Jos nyt joku ei vielä tiedä, niin minulla ei ole jumalaa..  ehkä olen tässä asiassa hieman köyhä..

9. Sinu jõulukingisoov?
9. Sinun joululahjatoive?
Eks see maailmarahu oleks minu soov ka ja headust rohkem siia maailma.. (Poeg mul alustas oma sooviga samamoodi ja jätkas.. aga kallis jõuluvana,  saan aru, et  isegi sinu ressursid ei piisa selle soovi täitmiseks ja seepärast tahangi ainult... no umbes 1000 euro eest erinevat elektroonikat. Eks ma loodan, et poiss kasvab veel ..). Asja juurde tagasi,  endale ma ei tahagi midagi. Soovin lihtsalt, et meil oleks koos tore olla ja lapsed suudaks jätta oma väikesed riidlemised ja tegutseksid pisut üksmeelsemalt.

Maailmanrauhaa tietenkin ja enemmän hyvyyttä tähän maailmaan... (poikanikin aloitti omat toiveet samalla tavalla, mutta jotkoi sitten  ...  mutta rakas joulupukki, ymmärrän, etteivät sinunkaan varat riittää tähän, joten sen takia toivonkin vaan..  noin 1000 euron edestä elektroniikkaa.  Toivottavasti poikani kasvaa vielä..) Mutta asiaan. En oikeasti toivo itselleni mitään. Haluaisin vaan, että lapset toimisivat enemmän sovussa ja sellaista riitelyä ja nahistelua olisi vähemmän (no onhan sekin ihana lahja itselleni:)

10. Parim kink mida oled jõuluks saanud?
10. Paras joululahja jonka olet saanut?
Ei oska öelda, ei tulegi miskit meelde. Kingid pole kunagi, isegi lapsena, olnud eriti tähtsad. Aga lapsepõlvest on meeles, et hästi tore oli saada isapoolsetelt vanavanematelt iga aasta suur kotitäis maiustusi - piparkooke, komme, mandariine jne :) Ja lasteaia suured Lumemehed-kommikotid on ka meeles :)

En taaskaan  osa sanoa yhtä tiettyä. Lahjat on aina ollut jotenkin toisarvoisia, jopa lapsena. Mut muistan päiväkodin isot Lumiukon muotoiset karkkipussit ja isän vanhemmilta oli kiva ssada herkkupusseja joissa oli karkkeja, pipareita, mandariineja yms.


11. Kes ei peaks sellel aastal kinki saama?
11. Kenen ei pitäisi tänä vuonna saada lahjoja?
Mind võib vabalt ilma jätta! Aga kui nii üldiselt võtta, siis mulle meeldib mõte, et jõuludeks unustame kõik, mis olnud ja mis tuleb ja oleme ühe päeva ilma mineviku ja tulevikuta, head ja puhtad, nii, et sel juhul igaüks oleks kinki väärt :)

Minut voi jättää ilman! Mutta näin yleisesti ajatelleen tykkään ajatuksesta, että jouluna unohdetaan menneet ja tulevat ja ollaan puhtaita ja hyviä kaikki, joten silloin kaikki ovat myös  lahjan arvoisia

12. Mida soovid oma blogikülastajatele?
12. Mitä toivot oman blogin lukijoille?
Oma blogikülastajatele soovin, et unistuste jõulust vähemalt väike osa oleks ka selles jõulus ja et unistusi ei unustetaks :)

Toivon, että teidän unelmien joulusta olisi edes jotain pientä myös tässä joulussa ja että unelmia ei unohdettaisi :) 


Meemi saatis minule Killuke. Ise saadan selle edasi Köögikatale, Sirtsutirtsule, tahaks saata ka mõnele meespoolsele blogikirjutajale, aga ma eriti ei tea selliseid. Saadaks oma vennaraasule? Ta pole küll vist kunagi ühtegi meemi teinud ja ilmselt see  isegi ei sobi tema blogisse ja aga proovida ju võib!? :)
Ps. kui siin juhuslikult käib meespoolseid blogikirjutajaid, siis korjake meem üles, tahaks pisut mehisemat vaatenurka kah!

Meemi reeglid: Kopeeri siit blogist juhend/ küsimused ja vasta neile oma blogis. Seejärel kutsu 3 või rohkem blogisõpra meemile. Lingita meemi algusesse või lõppu ka blogi, kellelt meemi said ning teavita neid, keda meemile kutsusid /kirjuta näiteks kommentaar tema viimase postituse alla/.
Liida meemi ka, kas netiavarustest leitud (lingita lehekülg), või enda võetud meelepärane jõulupilt.
Meemi võib aga ka ilma kutseta üles korjata. Lingita ainult blogi, kust seda nägid.


Ps. selle postituse pildid on meie Lotta (10a) joonistanud aasta tagasi jõulukaartideks. Millegipärast ma ei saanud neid siia rohkem laetud...
***

En jaa tätä haastetta tällä kertaa eteenpäin suomalaisille blogikavereille, vaan toivon, että mahdollisemman moni teistä ottaisi sen tästä mukaan ihan muuten vaan, ilman pakollisia linkityksiä ja eteenpäin lähettämisiä :)


Ps. postauksen kuvat ovat Lotan (10v) vuosi sitten piirtämiä joulukortteja, jostain syystä en saanut näitä tänne sen enempää ladattu..
käyn aamulla korjaamassa kirjoitusvirheet yms ajatuskatkokset.. nyt kauniita unia :)

7 kommenttia:

 1. Tänud, Eve, aga mul on see meem juba tehtud. :o)
  Paistab aga, et ma pean ise ka omade kutsutute nimed ära muutma, sest minu omadest pole keegi seda üles korjanud. :o( Kahju, sest tegelikult oli nii tore see hetk võtta ja meenutada ning omi mõtteid iseendale teadvustada. Igapäevaselt polegi nagu aega iseendasse süüvida. On ju nii?

  VastaaPoista
 2. Köögikata - no vaat kus lops :) käisin nagu piilumas, et kas sul juba tehtud, ilmselt ei vaatanud piisavalt hoolikalt :) Omamoodi saan aru ka neist kes meemi üles ei korja - jõulueelne aeg kipub üpris kiire olema. Aga nüüd tulen otsin sinu vastused üles :)

  VastaaPoista
 3. Hmm... jääb vist ka minu poolt täitmata ja edasi saatmata. Need küsimused on nii rasked, et ma lihtsalt ei oskagi neile vastata.

  VastaaPoista
 4. Andres - ei või öelda, et ma nüüd väga pettunud ja imestunud oleksin :)))

  VastaaPoista
 5. No kui keegi teine ei vöta üleskutset vastu, siis mina küll :-) Aga ma ei tea veel üldsegi millal...varsti vast

  VastaaPoista
 6. sirtsutirtsu - :) nii armas sinust! Ja ausalt, kiiret pole kuhugi, teed kasvõi kevadel :)

  VastaaPoista
 7. Eve, hei!
  Onnistuin hävittämään osoitteesi. Jos laitat sen minulle uudestaan, niin saat jotain omatekemää ennen vuodenvaihdetta ;)
  kikka-aarnio@luukku.com tavoittaa...

  Niin, piti vielä sanomani, että yöllinen joulukirkko on ihana. Ei sen sanoman vuoksi, ihan vaan tunnelman takia.

  VastaaPoista